Rengöring kyl – En ordentlig rengöringsguide

råd till att rengöra kyl

De flesta inser inte hur stort angrepp av bakterier som kan uppstå på platser som spisen eller i din kyl. Färska studier gjorda av den Svenska hälsovårdsnämnden tyder på att kylen är orsaken till många fall av matförgiftning varje år i Sverige. I många fall är det ett resultat av dålig bevaring av maten i kylen (såsom kyckling och ost), eller på grund av minimal rengöring.

Grundlig rengöring av kyl

Vi rekommenderar att göra en grundlig rengöring av kylen från toppen till botten åtminstone en gång i månaden. Vi gör regelbundet offerter för kunder på rengöring av apparater vid önskan, och hanterar kylen med samma noggrannhet som vi gör för resten av hemmet. Du måste inte använda skadliga rengöringsmedel för att ta bort bakterierna i din kyl.

  1. En djuprengöring av din kyl ska börja med borttagningen av all mat i den. Ha en kylanordning eller en annan kyl tillgänglig medan du gör det för att se till att ingenting av maten du har i din kyl blir dålig medan du rengör den.
  1. När all mat har tagits bort, ta ut alla rörliga komponenter i kylen. Kött- och grönsakslådor – plasthöljen för t.ex. krydd- och ägglådan, samt hyllor. Blötlägg allting i diskhon i hett vatten med vanligt diskmedel.
  1. Gör en lösning av en halv del hett vatten och 2 teskedar bakpulver. Använd en trasa eller svamp och torka noggrant av varje yta på insidan av kylen, speciellt hörn och botten. Bakpulver kan vara din bästa vän när det gäller kylen. Det har många praktiska och värdefulla användningar – inte enbart för rengöring, utan även för att ta bort odörer inuti när du inte rengör kylen. När du har gått igenom insidan ordentligt, skölj ur och torka med pappershanddukar tills det är torrt.
  2. Ett litet tips – om din kyl har kletigt spill inuti behöver du lösa upp det innan du lägger på bakpulverlösningen. Ett bra förslag är att hetta upp en skål med vinäger och placera den inuti i ungefär 5 minuter. Syran lösgör kletiga fläckar som du kan ha svårt att få bort.
  1. Använd en ren trasa eller svamp, använd hett vatten och diskmedel för att rengöra gummiformen runt kyl- och frysdörrarna. Det är ett typiskt område där bakterier uppstår.

Kylen bör hålla4-8 grader Celsius

När du lägger tillbaka allting, fundera på några saker. Din kyl ska hålla mellan 4-8 grader Celsius. Täck över alla köttprodukter när de förvaras i kylen, och se till att rengöra spill på en gång – även om det bara är saker som läsk eller juice. Ordentligt underhåll av kylen och rengöring kan eliminera förekomsten av bakterier i din kyl.

Kontakta en lokal städfirma i Uppsala för info om pris på städhjälp.